Preguntes freqüents

INFORMACIó GENERAL

P: He oblidat la contrasenya

R: Heu d'anar a la vostra biblioteca perquè us proporcionin una nova clau i contrasenya. També pots obtenir una nova contrasenya des de:

P: Des de quins dispositius puc llegir els llibres electrònics que he pres en préstec?

R: Hi ha una gran varietat de dispositius des dels quals es pot agafar en préstec llibres electrònics, àudios i Vídeos Ajuda de la biblioteca digital. Alguns dels dispositius vàlids són:

• Qualsevol dispositiu Android.
  • Chromeebook.
  • eReaders com ara Sony® Reader, Barnes & Noble NOOKT i Kobo eReader.
  • iPhone®, iPad®, and iPod® touch.
  • Ordinadors personals (Windows i MAC).

P: Què és Nubereader?

R: Nubereader és l'aplicació html5 desenvolupada per ODILO que permet la lectura en temps real des de qualsevol dispositiu. L'aplicació disposa d'un menú amb diverses opcions que permet l'accés als diferents capítols del llibre, fer cerques dins el llibre electrònic, subratllar, prendre notes o usar els punts de llibre, adaptar la lectura a les preferències de l'usuari augmentant la mida de la lletra, canviant l'interlineat, modificant el tipus de font i/o el color del fons.

P: Hi ha aplicacions mòbils per a la lectura?

R: Sí, n'hi ha. Les aplicacions estan disponibles per a dispositius Android i iOS. A més d'aquestes aplicacions, el lector pot gaudir de la lectura amb Adobe Digital Editions, prèviament instal·lat al dispositiu, o amb Nubereader.

P: Necessito la meva ID d'Adobe per accedir a l'aplicació mòbil?

R: No, no cal. Escolliu la vostra comunitat al desplegable de la pantalla inicial i escriviu l'usuari i la contrasenya amb què accediu a la vostra plataforma de préstec de contingut digital.

P: Poden utilitzar diverses persones la mateixa aplicació de lectura al mateix dispositiu?

R: Una vegada instal·lada, l'aplicació de lectura queda associada un usuari. De manera que per accedir a un compte diferent, cal desvincular el dispositiu i tornar a introduir les noves dades d'accés per associar l'aplicació a un compte diferent.

P: Per què serveix el botó Vista prèvia?

R: El botó Vista prèvia d'alguns recursos permet a l'usuari visualitzar part del contingut del llibre abans de prendre'l en préstec.

P: Què significa descàrrega en DRM?

R: DRM és l'acrònim de digital rights management o gestió de drets digitals en català. DRM és un sistema de gestió de drets digitals que permet protegir el llibre contra la còpia i la redistribució no autoritzada, amb l'objectiu de salvaguardar els drets d'autors i editors.

P: Què significa disponible en reproducció en temps real (streaming)?

R: Disponible en reproducció en temps real significa poder visualitzar el llibre electrònic, l'àudio o el vídeo directament des d'Internet sense la necessitat de descarregar-lo prèviament al dispositiu de lectura.

P: Puc llegir el mateix llibre des de diferents dispositius de lectura?

R: Sí, la plataforma permet sincronitzar tots els dispositius que tinguin instal·lada l'aplicació i així tenir el mateix llibre en diferents dispositius. En cas de no tenir instal·lada cap aplicació, Adobe Digital Editions permet també la sincronització amb altres dispositius de lectura.

PRÉSTECS I DEVOLUCIONS

P: Quants llibres electrònics puc sol·licitar en préstec alhora?

R: El nombre màxim de títols que es permet tenir en préstec és 4.

P: Durant quant de temps es presten els llibres electrònics?

R: El període de préstec general és de 21 dies. Podeu conèixer el període dels vostres préstecs accedint a Préstecs en línia de la vostra àrea personal i visualitzant l'apartat Finalitza.

P: Puc renovar el préstec d'un llibre electrònic?

R: Sí. La persona usuària podrà renovar els préstecs des de la seva àrea personal quan faltin 3 dies per al venciment del préstec, sempre i quan el títol no tingui reserves. Només s'admet una renovació per títol.

P: Com puc saber en quin format puc agafar en préstec un títol que està disponible?

R: A l'apartat Disponible de la fitxa descriptiva podeu trobar la modalitat de préstec del títol.

P: Puc descarregar un àudio o un vídeo al meu dispositiu?

R: Sí que es pot. Identifica't a la plataforma, localitza el títol i prem el botó Descarregar.

P: Puc tornar un llibre electrònic abans que acabi el període de préstec?

R: Sí, si voleu tornar un document abans que expiri la data de venciment de préstec, ho podreu fer en cas que els llibres electrònics s'hagin descarregat, fent ús de la funcionalitat "Retornar préstec" de l'aplicació o des d'Adobe Digital Editions (ADE). Per als llibres en streaming des del botó "Retornar" de l'àrea de préstec de l'usuari. El nombre màxim de devolucions per usuari al mes serà de 15 devolucions.

RESERVES

P: Quants títols puc reservar?

R: El nombre màxim de títols que un usuari pot reservar és 2.

P: Una vegada que el títol reservat estigui disponible per al préstec, quant temps hi ha per sol·licitar-lo abans no passi a un altre usuari o a la col·lecció?

R: Una vegada que el llibre pel qual s'està en llista d'espera estigui disponible per sol·licitar-ne el préstec, rebreu un correu electrònic avisant-vos que és disponible. Si han passat 48 hores des que vau rebre el correu electrònic i encara no l'heu pres en préstec, aquest tornarà a la col·lecció de llibres disponibles perquè altres usuaris el puguin demanar.

P: No rebo els missatges de correu d'avís de reserves.

R: Comproveu la vostra bústia de correu electrònic no desitjat i la configuració de filtres del correu electrònic, atès que els avisos de reserva podrien ser tractats erròniament com a correu no desitjat i, en conseqüència, podríeu perdre la reserva.

P: Puc cancel·lar algun títol dels que he demanat en reserva?

R:Sí. Des de l'apartat Reserves de la vostra àrea personal localitzeu el títol que voleu cancel·lar i premeu la icona de la paperera de l'apartat Elimina. La reserva es cancel·larà automàticament.

Adobe Digital Editions

A l'apartat "Instal·lació d'Adobe (Instal·lació d'Adobe) " trobareu la informació detallada instal·lar Adobe Digital Editions i obtenir el compte ID d'Adobe.

P: Com desautoritzo el meu compte d'Adobe Digital Editions?

R: Per desautoritzar el vostre compte d'Adobe Digital Editions heu de seguir els passos següents:

Mac Os

1. Obriu Adobe Digital Editions
  2. Premeu la combinació següent de tecles Command - Shift - D per desautoritzar Adobe Digital Editions
  3. Premeu el botó Esborra autorització
  4. Obriu un altre cop Adobe Digital Editions i seleccioneu Autoritzar el meu compte del menú Ajuda
  5. Introduïu la vostra ID i contrasenya d'Adobe
  6. Torneu a descarregar el llibre.

Windows

1. Obriu Adobe Digital Editions
  2. Premeu la combinació següent de tecles Ctrl - Shift - D per desautoritzar Adobe Digital Editions
  3. Premeu el botó Esborra autorització
  4. Obriu un altre cop Adobe Digital Editions i seleccioneu Autoritza el meu compte del menú Ajuda
  5. Introduïu la vostra ID i contrasenya d'Adobe
  6. Torneu a descarregar el llibre.

P: No trobo l'arxiu del llibre digital després de descarregar-lo.

R: En descarregar un llibre electrònic des de la plataforma de la vostra biblioteca, el sistema genera un fitxer .acsm que heu d'obrir amb Adobe Digital Editions. Localitzeu el fitxer a la carpeta de descàrregues/baixades que tingueu establerta al navegador i feu-hi doble clic. Automàticament s'obrirà Adobe Digital Editions.

P: Descarrego un llibre i en obrir-lo amb Adobe Digital Editions apareix l'error E_LIC_ALREADY_FULFILLED_BY_ANOTHER_USER.

R:Aquest error apareix perquè el compte amb què esteu intentant visualitzar el llibre no és el correcte. Heu de desautoritzar aquest compte i autoritzar Adobe Digital Editions amb la vostra ID d'Adobe.

P: Descarrego un llibre al meu dispositiu i en obrir-lo amb Adobe Digital Editions apareix el següent error Clave de licencia dañada.

R: Per poder esmenar aquest error heu de desautoritzar el compte d'Adobe del vostre equip i tornar-lo a autoritzar.

P: Quan prenc en préstec un llibre per visualitzar-lo amb Adobe Digital Editions des del meu dispositiu de lectura apareix l'error "Error check activation" (Error, comproveu l'activació).

R: Aquest problema se soluciona desautoritzant el vostre compte d'Adobe del dispositiu que esteu usant i tornant-lo a autoritzar.

P: Vull tornar un llibre electrònic des d'Adobe Digital Editions i apareix l'error E_BAD_LOAN_ID.

R: A vegades hi ha problemes de comunicació amb el servidor de llicències d'Adobe a l'hora de fer la devolució d'un préstec. El llibre s'ha retornat correctament però no s'ha esborrat de la vostra biblioteca. L'únic que heu de fer és seleccionar el llibre de la vostra biblioteca d'Adobe Digital Editions i eliminar-lo.

P: Prenc en préstec un llibre electrònic per visualitzar-lo amb Adobe Digital Editions i apareix l'error E_ ACT_NOT_READY.

R: Aquest error apareix quan hi ha un error d'autorització en el compte d'Adobe Digital Editions que esteu utilitzant. Per poder llegir el llibre heu de desautoritzar el compte i autoritzar-lo un altre cop amb la vostra ID d'Adobe.

P: He descarregat un llibre i no el puc visualitzar a Adobe Digital Editions.

R: Això passa perquè per poder visualitzar el llibre electrònic heu d'introduir la vostra ID d'Adobe a Adobe Digital Editions.

P: Vull visualitzar un llibre electrònic des d'Adobe Digital Editions i apareix una finestra amb el següent missatge d'error E_ADEPT_REQUEST_EXPIRED.

R: Per poder visualitzar el llibre, comproveu que l'hora i la data del vostre dispositiu són correctes.

P:He pres en préstec un llibre electrònic per visualitzar-lo amb Adobe Digital Editions i apareix l'error E_AUTH_NO_AUTH_RESP.

R: Aquest error apareix quan Adobe no va autoritzar correctament el vostre compte durant el procés d'alta. Us heu de posar en contacte amb Adobe per verificar el motiu pel qual no es va autoritzar.

P: Vull visualitzar el llibre electrònic que he pres en préstec però apareix l'error E_ADEPT_NO_TOKEN quan l'obro amb Adobe Digital Editions.

R: Aquest problema apareix quan s'ha produït un error en la descàrrega del fitxer urllink.acsm. Elimineu-lo del dispositiu i descarregueu-lo un altre cop.

P: Adobe Digital Editions no reconeix el meu eReader.

R: Els llibres electrònics que Biblioteques Públiques de Catalunya ofereix en préstec estan protegits pel sistema per a la gestió de drets digitals Adobe DRM, per això cal que l'eReader sigui compatible amb aquest sistema.

En cas que Adobe Digital Editions no reconegui el vostre eReader, pot ser degut a les causes següents:

1. Comproveu a la documentació del fabricant si el dispositiu és compatible amb Adobe DRM.
  2. Al web d'Adobe podeu consultar una llista de dispositius compatibles amb Adobe DRM.
  3. Els dispositius Kindle d'Amazon no són compatibles amb Adobe DRM.

El dispositiu és compatible amb Adobe DRM però no és compatible amb el programa Adobe Digital Editions. Alguns fabricants ofereixen programes o mètodes alternatius per a alguns dels seus models:

1. El model PRS-T1 de Sony ha d'usar el programa Reader de Sony en comptes del programa Adobe Digital Editions.
  2. Els models PRS-T2 i PRS-T3 de Sony permeten introduir la informació del vostre compte d'Adobe ID al dispositiu, de manera que és possible descarregar els llibres directament d'Biblioteques Públiques de Catalunya des del navegador del dispositiu

El dispositiu és compatible amb Adobe DRM i Adobe Digital Editions però no s'ha connectat correctament a l'ordinador personal:

1. Seguiu les instruccions del fabricant del dispositiu per connectar-lo correctament a l'ordinador personal.